Normal_14127671940010_2

(Novum) - FrieslandCampina begint een volledig in China geproduceerd kindervoedingsmerk. Het bedrijf werk daarbij samen met de Chinese producent Huishan Dairy. Dat maakten de twee bedrijven woensdag bekend. De bedrijven krijgen ieder de helft van de aandelen in het nieuwe bedrijf.

Hoeveel geld met de samenwerking is gemoeid werd niet bekendgemaakt. De oprichting van de joint venture vloeit voort uit het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland eerder dit jaar. De twee landen spraken toen af om meer samen te werken in de zuivelsector.

De joint venture neemt de nieuwe zuivelfabriek van Huishan over in Xuishui. De melk wordt geleverd door de melkboeren gelieerd aan het Chinese bedrijf. Het nieuwe bedrijf komt verder volledig los te staan van de merken die de twee bedrijven nu al in China voeren. Het Nederlandse bedrijf verkoopt al in Nederland geproduceerde kindervoeding van Friso in China.

Volgens de bedrijven sluit de joint venture 'goed aan bij de nieuwste regelgeving in China op het gebied van voedselveiligheid'. Die regels werden eerder dit jaar aangescherpt, waardoor alleen buitenlandse producten op een bepaalde lijst het land in mogen. Het aantal bedrijven dat melk mocht uitvoeren naar China werd hierdoor gehalveerd. Tegelijkertijd maakte China bekend de eigen binnenlandse zuivelindustrie een impuls te willen geven.

De Chinese zuivelindustrie kwam in 2008 in een kwaad daglicht te staan. Toen kwamen er acht baby's om doordat fabrikanten het goedkopere maar giftige melamine door babymelkpoeder hadden gemengd.