Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Ouders doen er goed aan om niet samen met hun pasgeboren baby op de bank of in een stoel in slaap te vallen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een op de acht gevallen van wiegendood plaatsvindt tijdens een dutje op de borst bij een ouder. Dat meldt Gezondheidsplein.

Het slapen op de borst is vooral gevaarlijk wanneer een baby met het gezicht naar beneden ligt. De kans op verstikking neemt hierdoor toe. Wanneer een ouder met hun kind op de bank ligt te slapen bestaat de kans dat het kind van de borst rolt en tussen de rugleuning en de ouder terecht komt.

Ook aan het samen slapen in één bed kleven risico's. Uit het onderzoek komt naar voren dat 70 procent van alle onverwachte overlijdens plaatsvonden in bed bij de ouders. Hoe jonger het kind, hoe meer risico. De onderzoekers hebben een duidelijk advies. 'Baby’s moeten alleen slapen, op hun rug, op een stevig plat oppervlak in een bedje of wieg, ongeacht of het nu over een dutje gaat of ’s nachts, en ongeacht of de ouder nu wakker is of niet.'

© Nationale Zorggids