Normal_digitaal

Zeeuwse ziekenhuizen en Zeeuwse huisartsen zijn een campagne begonnen om patiënten erop te attenderen dat per 1 januari 2015 hun medische gegevens alleen uitgewisseld kunnen worden wanneer de patiënt hier toestemming voor heeft gegeven. Door middel van de campagne hopen de huisartsen en het ziekenhuis de toestemming van de patiënten voor de gegevensuitwisseling te krijgen. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Patiënten die willen dat na 1 januari 2015 een zorgverlener hun medische gegevens uit mag wisselen met een andere zorgverlener moeten hiervoor toestemming geven. Medisch specialisten, huisartsen en apothekers kunnen pas na de toestemming de medische informatie uitwisselen. Mensen kunnen al een tijdje hun toestemming registreren via de website www.zorgplazazeeland.nl. Omdat het echter nog geen storm loopt op deze website is er een campagne gestart. Spoedeisende hulp arts Saskia van der Heijden: "We zijn bang dat veel mensen zich niet voor die datum hebben aangemeld." 
 
Er zijn informatiestands opgezet in de locaties van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen. Ook het ziekenhuis ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen wil een patiëntenportaal opzetten waar mensen hun toestemming kunnen geven. Daarnaast raden de huisartsen hun patiënten aan om hun toestemming te geven. Het uitwisselen van medische gegevens is bijvoorbeeld erg belangrijk wanneer iemand plotseling op de eerste hulp of bij een onbekende huisarts terecht komt. "Als je op een huisartsenpost geconfronteerd wordt met iemand die zegt dat overgevoelig is voor een bepaalde pil, maar die persoon weet niet wat en je geeft hem bijvoorbeeld penicilline, kan dat levensgevaarlijk zijn,” zo legt huisarts Jan Bergen uit Oost-Souburg uit. “Door zijn medische gegevens te kunnen inzien, en ik benadruk inzien, gaat een wereld voor je open."
 
Huisartsen, verpleeghuisartsen en verloskundigen hebben momenteel al via een bestaand zorgportaal van het ADRZ toegang tot de medische gegevens van hun patiënten. Deze gegevens zijn opgeslagen in het ziekenhuisinformatiesysteem van het ADRZ. Verschil met het nieuwe systeem dat per 1 januari 2015 ingaat is dat dit systeem alleen toegankelijk is voor zorgverleners uit het verzorgingsgebied van het ADRZ. 
 
© Nationale Zorggids