Normal_baby_kraamzorg_3453452

Vrouwen die zwanger willen worden moeten 600 microgram foliumzuur per dag slikken. De kans dat ze een autistisch kind krijgen wordt dan 27 tot 40 procent kleiner. Dit adviseert het Autisme Kenniscentrum. De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse hoeveelheid van 400 microgram foliumzuur. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Het Autisme Kenniscentrum adviseert vrouwen die proberen om zwanger te worden dus om meer foliumzuur te slikken dan wordt voorgeschreven door de Gezondheidsraad. De dagelijkse dosering van 400 microgram die de Gezondheidsraad aanraadt volstaat om de kans op een kind met een hazenlip of een open ruggetje te verkleinen. Volgens het Autisme Kenniscentrum is echter een hogere dosis foliumzuur nodig om de kans op een autistisch kind te reduceren. Op basis van diverse internationale onderzoeken adviseert het Kenniscentrum een dagelijkse dosis van 600 microgram.  
 
Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kenniscentrum:  'Wij hopen dat de Gezondheidsraad ons advies overneemt, maar dat kan nog een tijd duren. Daarom willen we aanstaande ouders nu al informeren. Vooral als autisme bekend is in de familie, wat de kans op een autistisch kind veel groter maakt, is dit belangrijk.' De kans dat een kind geboren wordt met klassiek autisme wordt met 40 procent omlaag gebracht door de hogere hoeveelheid foliumzuur. De kans dat het kind een autismespectrumstoornis heeft wordt 27 procent kleiner. De hogere dosering kan volgens de Gezondheidsraad geen kwaad. Zij stellen de bovengrens op 1000 microgram per dag. 
 
In het advies van het Autisme Kenniscentrum staat dat vrouwen tussen de 1 en 3 maanden voor de zwangerschap moeten beginnen met het slikken van het foliumzuur en dat te blijven doen tot de zwangerschap 2 maanden onderweg is. 
 
© Nationale Zorggids