Logo_oogfonds

Het Oogfonds startte in 2012 met het project 'New Born Eyes' met als doel om de screening van de ogen van zeer vroeggeboren baby's te verbeteren. Hiervoor heeft het Oogfonds vijf netvliescamera’s ter beschikking gesteld aan verschillende ziekenhuizen in Nederland. Op donderdag 6 oktober ontvangt het Isala ziekenhuis in Zwolle de vijfde netvliescamera uit handen van het Oogfonds, zo meldt het fonds in een persbericht.

Jaarlijks lopen tweeduizend vroeggeboren baby's risico op netvliesloslating door Prematuren Retinopathie (ROP). ROP is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen in Nederland. Het is echter ook één van de best te behandelen vormen. Behandeling moet dan wel precies op het juiste moment gebeuren. Met een RetCam-netvliescamera kan ROP tijdig worden vastgesteld. Door de netvliescamera’s kan screening van te vroeg geboren baby’s nu op meer plekken plaatsvinden. Hierdoor wordt voorkomen dat kwetsbare couveusekinderen verplaatst moeten worden. Vervoer van premature baby’s is belastend voor de long- en hartfunctie, zeker als het kindje niet in optimale conditie is. Met de RetCam kan de specialist via digitale foto’s zonder transport van het kind advies vragen aan een collega uit een gespecialiseerd centrum.

De vijfde netvliescamera wordt op 6 oktober door het Oogfonds overhandigd aan Isala in Zwolle. Eerder heeft het Oogfonds binnen dit project RetCams gedoneerd aan Medisch Centrum Alkmaar, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht, het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het topklinische Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

© Nationale Zorggids