Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Uit een grootschalig onderzoek aan de Britse Universiteit van Exeter is naar voren gekomen dat geboortesterfte onder jongetjes vaker voorkomt dan bij meisjes. Bij jongens ligt het aantal doodgeboren baby's tien procent hoger dan bij meisjes. Het zou voor het eerst zijn dat dit verschil tussen jongens en meisjes in een studie naar voren komt, zo meldt Nu.nl.

De Britse onderzoekers publiceerden hun bevindingen vorige week in BMC Medicine. Zij bestudeerden de gegevens van zo'n 30 miljoen geboorten over de hele wereld. Het verschil tussen doodgeboren jongens en meisjes komt wereldwijd neer op ongeveer 100.000 baby's per jaar.

Voor geboortesterfte kunnen diverse oorzaken zijn. In een kwart van de gevallen wordt er geen oorzaak gevonden. Veel gevallen van doodgeboorte hangen samen met problemen met de placenta. In de laatste vijftien jaar is het aantal doodgeboren kinderen nauwelijks afgenomen, ook niet in de rijkere landen. De Britse onderzoekers doen daarom een oproep aan ziekenhuizen en verloskundigen om de gegevens rondom doodgeboren kinderen beter te registreren, zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar de oorzaken van doodgeboorte.

© Nationale Zorggids