Logo_stiva__zwanger__alcohol

Een moeder die tijdens haar zwangerschap zoveel alcohol dronk dat haar dochter geboren werd met het foetaal alcoholsyndroom (FAS), heeft hiermee geen strafbaar feit gepleegd. Dat bepaalde een Britse rechter deze week in een hoger beroep, zo meldt Trouw.

Het beroep was aangespannen door advocaten namens het inmiddels 7-jarige meisje met FAS, dat kampt met geestelijke en lichamelijke problemen en hiervoor verzorging nodig heeft. De advocaten wilden proberen of het meisje mogelijk recht heeft op een schadeloosstelling uit een fonds voor misdaadslachtoffers. Dat  blijkt niet het geval, nu het hof heeft bepaald dat 'onder de Britse wet een moeder die excessief drinkt en weet dat het kind daardoor mogelijk schade oploopt, niet schuldig is aan een misdrijf, ook niet als het kind daardoor beschadigd ter wereld komt'.

Alcohol komt tijdens de zwangerschap via de placenta bij de baby terecht. Omdat de lever nog niet volledig is ontwikkeld kan de alcohol niet worden verwerkt door een foetus, waardoor schade ontstaat aan de ontwikkeling van organen ende hersenen. Baby's die worden geboren met FAS hebben vaak afwijkingen aan hun gezicht, een laag geboortegewicht en kunnen op latere leeftijd te maken krijgen met leer- en gedragsproblemen.

© Nationale Zorggids