Normal_foetus_amniotic_sac

Een prenatale bloedtest, die in Nederland alleen mag worden afgenomen bij vrouwen met een verhoogde risico op een baby met een afwijking, wordt door tientallen verloskundigen en gynaecologen ook aangeboden aan zwangeren zonder verhoogd risico. Met de NIP-test (NIPT) kunnen ongeboren kinderen worden gescreend op het syndroom van Down. Dat meldt de NOS.

De test is in Nederland alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een baby met een afwijking. Volgens het Belgische laboratorium dat de testen uitvoert, zijn er zeker tien ziekenhuizen en vijftig verloskundigenpraktijken in Nederland die de test ook aanbieden aan andere vrouwen. Zij omzeilen de wet door het bloed van Nederlandse vrouwen in België te laten testen. Het gaat om zo'n zestig vrouwen per week. In België is de NIPT voor alle zwangere vrouwen toegestaan.

Het voordeel van de NIP-test is dat er geen risico bestaat op een miskraam. De andere prenatale onderzoeken naar Down, de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie, brengen dat risico wél met zich mee.

© Nationale Zorggids