Normal_batterijen

(Novum) - Steeds meer kinderen komen bij de dokter nadat ze een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. Dat is echter levensgevaarlijk. Door de chemicaliën in de batterijen kunnen al binnen twee uur ernstige beschadigingen aan de slokdarm optreden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) woensdag in het tijdschrift Medisch Contact.

Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, moet het direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is het streven om de batterij het liefst binnen een uur na inslikken te verwijderen. Volgens de NVK realiseren ouders en hulpverleners vaak niet hoeveel gevaar het kind loopt.

De vereniging vermoedt dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. Dergelijke apparaten hebben geen kindveilige sluitingen, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen. Kinderen stoppen zo'n glimmende knoopcelbatterij graag in hun mond.

De organisatie VeiligheidNL gaat de informatie voor ouders aanvullen met een waarschuwing voor batterijen. Ook doet de NVK een beroep op de industrie om de batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.