Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Baby's met een moeder die kampt met ernstig overgewicht lopen een groter risico om te overlijden in hun eerste levensjaar dan kinderen van moeders met een normaal lichaamsgewicht. Daarnaast hebben obese moeders een hogere kans op vroeggeboorte. Dit blijkt uit een Zweedse analyse van de gegevens van een miljoen zwangere vrouwen en en hun kinderen, zo meldt Gezondheidsplein.

Bij moeders met een normaal gewicht ligt de babysterfte op 2,4 kinderen per 1000 geboortes. Bij moeders met ernstig overgewicht (een BMI hoger dan 40) loopt dit aantal op naar 5,8 kinderen per 1000 geboortes. Dat is ruim twee keer zo veel. Van de overleden kinderen stierf 66 procent tijdens de eerste vier weken na de geboorte. Tachtig procent van de sterfgevallen onder de baby's uit het onderzoek was het gevolg van zuurstofgebrek tijdens de geboorte, infecties en aangeboren afwijkingen.

Het cohortonderzoek werd uitgevoerd in de periode van 1992 tot 2010. Alle deelnemende kinderen werden levend geboren na minimaal 22 weken zwangerschap. Dood geboren kinderen en zwangerschappen van meerlingen werden niet in het onderzoek meegenomen. Het gewicht en de lengte van moeders werd al in het eerste trimester gemeten. Vrouwen doen er goed aan om samen met artsen en verloskundigen grenzen te stellen aan hoeveel zij mogen aankomen tijdens de zwangerschap. Een verantwoorde gewichtstoename tijdens de draagtijd is onder meer afhankelijk van het gewicht voor de conceptie.

© Nationale Zorggids