Normal_niezen_hooikoorts_baby

Voor de zorg aan kinderen met voedselallergie en anafylaxie is een nieuwe Europese richtlijn ontwikkeld. De richtlijn moet eraan bijdragen dat allergie bij een kind tijdig wordt herkend door zorgprofessionals in de geboortezorg zodat anafylactische reacties kunnen worden voorkomen. Dat meldt Kraamsupport Online.

Volgens de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) heeft een kwart van de Europese kinderen in de leerplichtige leeftijd last van een allergische aandoening. Ernstige reacties op voedingsmiddelen (anafylaxie) komen steeds vaker voor en en kunnen in sommige gevallen fataal aflopen. Een allergische reactie kan erg snel optreden en veroorzaakt problemen met de ademhaling en bloedsomloop. Daarnaast treden zwellingen op aan de huid en slijmvliezen.

Moeders wordt geadviseerd minimaal 4 tot 6 maanden borstvoeding te geven. Als borstvoeding onvoldoende of niet mogelijk is, kunnen kinderen met een hoog risico worden aangeraden een hypoallergene formule met een gedocumenteerde preventieve werking voor de eerste vier maanden te nemen.

© Nationale Zorggids