Normal_ruggenprik

Het percentage vrouwen dat met een ruggenprik bevalt is in Nederland in tien jaar verdrievoudigd, zonder dat dat heeft geleid tot een toename van het aantal kunstverlossingen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Martine Wassen van Maastricht UMC+ en Atrium Medisch Centrum Parkstad. Dat meldt MUMC+.

Nederland is een van de weinige Europese landen, waar vrouwen alleen op verzoek pijnstilling tijdens de bevalling krijgen. Sinds 2008 bestaat er een richtlijn dat een vrouw tijdens haar bevalling op ieder moment een ruggenprik moet kunnen krijgen wanneer zij daar om vraagt, maar ondanks deze richtlijn  zijn nog altijd niet alle Nederlandse ziekenhuizen 24 uur per dag voorzien in het geven van een ruggenprik. Wassen: 'Academische centra zijn daar wel 24 uur per dag voor uitgerust, maar uit een telefonisch onderzoek in 2010 bleek slechts 57 procent van de algemene ziekenhuizen binnen een uur de ruggenprik te kunnen zetten. Dat zou niet zo mogen zijn. Pijnstilling is geen luxeproduct, je moet het gewoon kunnen krijgen.'

In België behoort de ruggenprik, ook bekend als epidurale analgesie, tot de standaardzorg. Op basis van haar onderzoeksresultaten adviseert Wassen om de ruggenprik in Nederland niet als standaardbehandeling in te voeren, maar om zwangere vrouwen beter voor te lichten over de mogelijkheden van pijnstilling. Het standaard aanbieden van de ruggenprik zou mogelijk leiden tot meer bijwerkingen, zoals lage bloeddruk, bewegingsbeperking in de benen en ook een hoger risico op een kunstverlossing.

Dat veel Nederlandse vrouwen nog altijd terughoudend zijn als het gaat om pijnstilling, heeft volgens de promovenda gedeeltelijk te maken met de aloude gedachte ‘In smart zult gij uw kinderen baren’. Uit het onderzoek van Wassen blijkt dat dit wel aan het veranderen is. Zo blijkt de vraag om een ruggenprik in Nederland te zijn gestegen van 5,4 procent in 2003 tot 17,9 procent in 2012. (In België is dat ongeveer 70 procent.) Het aantal kunstverlossingen is hierbij niet hoger geworden.

© Nationale Zorggids