Normal_baby_computer

Geboortezorg EigenWijs uit Amersfoort werkt sinds 17 december als eerste kraamzorgaanbieder in Nederland met een volledig digitaal kraamdossier. Met het digitale dossier zijn kraamverzorgenden veel minder tijd kwijt aan administratieve taken. Daarnaast maakt het dossier het mogelijk voor de organisatie om veilig en snel te communiceren met bijvoorbeeld verloskundigen en jeugdgezondheidszorg, zo meldt Vakblad Vroeg.

Over een kraamperiode van acht tot tien dagen zou het digitale kraamdossier de kraamverzorgende zo'n anderhalf uur schrijftijd besparen. Eventuele tussentijdse overdracht aan bijvoorbeeld een verloskundige kan ook via het digitale kraamdossier: dit gebeurt via zorgmail, een beveiligde informatiestroom. Hiervoor is wel de toestemming van ouders nodig.

Ouders kunnen in het kraamdossier gegevens bijhouden over bijvoorbeeld afspraken met de verloskundige en medische controles van zowel moeder als kind. Daarnaast staan in het dossier allerlei informatie en adviezen over voeding, slapen, huilen, hielprikje, gehoorscreening en ouderschap.

© Nationale Zorggids