Normal_baby_studie_studeren

Regelmatig voorlezen kan de (taal)ontwikkeling van een baby stimuleren, maar praten tegen een baby is nog beter. Dat is aangetoond in een Ierse studie door onderzoekers van de Universiteit in Limerick, zo meldt Vakblad Vroeg.

In het onderzoek werd bekeken wat de voordelen zijn van verhaaltjes voorlezen bij 7.845 baby’s van negen maanden oud. 94 procent van de kinderen had een ouder die hen geregeld plaatjes toonde uit een boek, aan 80 procent van de baby's werd vaak voorgelezen en 66 procent van de moeders gaf aan veel te babbelen tegen hun kind. De onderzoekers gingen uit van de hypothese dat voorlezen aan je kind meer voordelen heeft dan er voortdurend tegen te praten, maar uit de studie kwam het tegendeel naar voren.

Wanneer ouders vaak tegen hun kind praten blijkt dit vier keer beter voor het ontwikkelen van hun taalontwikkeling en drie keer beter voor het vermogen om problemen op te lossen. Het is echter niet aan te raden om te stoppen met voorlezen; eerdere studies hebben bewezen dat voorlezen vanaf de geboorte helpt bij het opbouwen van een woordenschat.

© Nationale Zorggids