Normal_roken_sigaret__still_

Op donderdag 29 januari organiseert het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging de lezing Rookvrij Zwanger. De lezing biedt informatie over de gevolgen van roken op de korte en lange termijn, stoppen met roken voor zwangeren en hun partners en samenwerking tussen professionals. Dit meldt het Trimbos-instituut.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 29 januari van 10.00-12.30 uur bij het Trimbos-instituut aan de Da Costakade 45 in Utrecht. De lezing wordt verzorgd door twee sprekers.

Sabine Roza is psychiater bij het Erasmus MC Rotterdam. Zij zal een overzicht geven van de belangrijkste onderzoeksresultaten met betrekking tot de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap uit het Generation R onderzoek. Generation R is een studie waarbij 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam, geboren tussen 2002 en 2006, zijn gevolgd vanaf de vroege zwangerschap. De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap voor de lichamelijke en psychische ontwikkeling van kinderen zullen worden bediscussieerd.

Jan Jaap Erwich, gynaecoloog-perinatoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar Verloskunde zal ingaan op de preventie van perinatale sterfte en (gebrek aan) samenwerking op het thema stoppen met roken rondom de zwangerschap. Wat is bijvoorbeeld de rol van consultatiebureaus? Kan de samenwerking tussen de verschillende professionals en zorg rondom zwangere vrouwen beter op elkaar afgestemd worden? Is er voldoende aandacht voor terugvalpreventie na de bevalling en de rol van de (rokende) partner?

Belangstellenden zijn welkom om de lezing bij te wonen. Hiervoor kunnen zij zich opgeven bij Marijke de Groot via tel 030 297 1128 of e-mail mgroot@trimbos.nl. De lezing is gratis. 

© Nationale Zorggids