Logo_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Bevalcentrum West (BCW) in Amsterdam start vanaf 1 februari met het gebruik van lachgas als pijnbestrijding bij bevallingen. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met de gynaecologen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ).

Zwangere vrouwen kunnen tijdens hun bevalling gebruik maken van lachgas, maar blijven wél bij hun eigen verloskundige in het BCW. Het bevalcentrum bevindt zich binnen de muren van het ziekenhuis, waardoor er tijdens de baring direct een gynaecoloog kan worden ingeschakeld als dat om medische redenen nodig is. De bevallende vrouw hoeft in principe dan ook niet te worden verplaatst of te stoppen met het gebruik van lachgas.

Deze samenwerking tussen eerste en tweede lijn is uniek in Noord-Holland, maar bovenal ‘cliëntvriendelijk en veilig’ stellen verloskundige Mary Elliz Sheridan van het BCW en gynaecoloog Brenda Hermsen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. ‘Vrouwen kunnen bevallen met hun eigen verloskundige én met pijnbestrijding in het Bevalcentrum. De bevalling wordt zo niet onnodig gemedicaliseerd. Mochten er medische complicaties optreden, dan is de klinisch verloskundige of gynaecoloog snel ter plaatse’, vertelt Sheridan. Hermsen vult aan: ‘De barende vrouw hoeft niet te stoppen met het lachgas en wij komen naar haar toe.’

Lachgas heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van pijnbestrijding bij bevallingen. Het is snel in te zetten, heeft een snelle werking, maar is na het stoppen van de toediening snel uitgewerkt. Het heeft hierdoor geen bijwerkingen voor moeder en kind, en vrouwen blijven zich bewust van hun omgeving. Sheridan: ‘Het natuurlijke baringsproces wordt zo niet verstoord. Daardoor krijgen moeder en kind een zo goed mogelijke start.’

Het gebruik van lachgas bij bevallingen was lange tijd omstreden. Het zou risico’s opleveren voor zwangere ziekenhuismedewerkers die het middel toedienden. Na uitvoerig onderzoek is gebleken dat lachgas zonder gevaar voor personeel kan worden gebruikt in ruimtes met goede afvoer en ventilatie en waarbij gebruik onder strenge voorwaarden wordt toegepast. Het BCW voldoet volledig aan alle gestelde eisen.

© Nationale Zorggids