Normal_close-up_photograph_of_a_male_baby__4584204357_

Baby's die tweetalig worden opgevoed kunnen beter liplezen dan baby's die opgroeien in een gezin waar één taal wordt gesproken. Dat is aangetoond in een Amerikaans onderzoek, zo meldt Nu.nl.

Onderzoekers van de Northeastern University in Boston deden een studie naar Spaanse baby's, waarvan een deel opgroeit met ouders die zowel Spaans als Catalaans spreken. De baby's die meededen aan het onderzoek waren tussen de vier en twaalf maanden oud. Zij kregen videobeelden te zien van een vrouw die Spaans of Catalaans sprak, terwijl de onderzoekers hun oogbewegingen registreerden met een speciaal computerprogramma.

Het experiment liet zien dat baby's uit een tweetalige omgeving meer aandacht hadden voor de lippen van de spreekster in de video, terwijl de 'eentalige' baby's vooral keken naar haar ogen. Hieruit zou kunnen worden opgemaakt dat tweetalige baby's beter liplezen en meer aandacht hebben voor de taal.

Volgens hoofdonderzoeker David Lewkowicz blijkt uit het onderzoek dat baby's zich al op zeer jonge leeftijd specialiseren in hun moedertalen. Het vermogen om nieuwe talen te leren gaat al vanaf het eerste levensjaar achteruit. 'Als je als baby niet wordt blootgesteld aan een andere taal zal het later moeilijker zijn om die taal te leren', aldus Lewkowicz.

© Nationale Zorggids