Normal_couveuse_baby_geboorte_verloskunde

Drie ziekenhuizen in Rotterdam slaan de handen ineen op het gebied van zorg voor te vroeg geboren baby's. De afdelingen neonatologie van het Erasmus Medisch Centrum, het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis gaan intensief samenwerken. Dit meldt Omroep West. 

Bij een vroeggeboorte wordt een baby geboren voordat ze 37 weken oud zijn. Een zwangerschap duurt normaal 40 weken. Kinderen die te vroeg geboren worden hebben vaak organen die nog niet goed functioneren. In Nederland worden elk jaar 13.000 baby's te vroeg geboren.  
 
Ouders van baby's die te vroeg geboren zijn, komen terecht in een heel onzekere situatie. "Voor ouders is vaak geen sprake van een roze wolk, maar een donderwolk,” aldus neonatoloog René Kornelisse. Wanneer de te vroeg geboren baby overgeplaatst werd naar een ander ziekenhuis, ging dit regelmatig niet vlekkeloos, aldus Kornelisse. De ouders melden dat het regelmatig voorkwam dat materialen niet op elkaar aansloten. Ook waren er soms andere gewoontes en gebruiken. “Dit was niet ideaal en we zetten nu met elkaar stappen om dit zoveel mogelijk gelijk te trekken", vertelt Kornelisse. 
 
Onderdeel van de intensievere samenwerking is het delen van kennis. De ziekenhuizen willen wat ze weten onderling gaan delen door bij elkaar over de vloer te komen. In de toekomst, zo is het plan, worden artsen en verpleegkundigen tussen de ziekenhuizen uitgewisseld om zo de kennis te delen. 
 
© Nationale Zorggids