Normal_normal_baby_studie_studeren

Promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus van de Universiteit van Leiden hebben onderzoek gedaan naar het voorlezen van baby's. Hiervoor gebruikten ze het programma BoekStart. Het blijkt dat dit een goed programma is om voorlezen door ouders te stimuleren en dat het baby's daadwerkelijk beter maakt in taal op de lange termijn. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby onder de acht maanden gingen voorlezen, hebben later kinderen die hoger scoren op taal. De effecten van het voorlezen zijn na vijftien maanden al meetbaar. Als de baby 22 maanden of ouder is, worden de effecten zelfs sterker.
 
Met het BoekStart programma worden ouders gestimuleerd om al vroeg te beginnen met voorlezen. Als een baby drie maanden oud is, ontvangen de ouders een uitnodiging om een BoekStart-koffertje op te halen bij de bibliotheek. In het koffertje zitten twee voorleesboekjes, een cd met kinderliedjes en een gratis babylidmaatschap van de bibliotheek.
 
Van den Berg en Bus raden consultatiebureaus aan om het programma juist te stimuleren bij ouders met een temperamentvolle baby. Deze ouders zouden via het BoekStart programma een oplossing vinden voor de problemen die ze ervaren in de omgang met hun kind. 
 
© Nationale Zorggids