Normal_echo

Zwangere vrouwen maken een bewuste keuze over wel of geen deelname aan screening op het downsyndroom. Terwijl deze vrouwen over deelname aan screening op andere aangeboren afwijkingen bij de 20-weken echo geen bewuste keus maken. De 20-weken echo wordt namelijk gezien als standaardzorg. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), meldt deze organisatie.

Het NIVEL is in een kwalitatief onderzoek nagegaan waarom vrouwen uit specifieke bevolkingsgroepen er wel of niet voor kiezen om gebruik te maken van prenatale screening. Aan het onderzoek deden dertig zwangere vrouwen mee: zeven Turkse, acht Marokkaanse en vijftien Nederlandse vrouwen. De vrouwen zijn jonger dan 24 en/of hebben een lagere opleiding. Tegen de verwachting in blijkt dat de vrouwen een bewuste keuze maken als het gaat om deelname aan de prenatale screening op downsyndroom. De keuze wordt als een persoonlijke keuze ervaren.

Het is volgens de onderzoekers de vraag of de vrouwen over voldoende kennis beschikken om een weloverwogen keuze te maken. De vrouwen blijken er vaak onjuiste veronderstellingen op na te houden, bijvoorbeeld dat het risico op een kind met downsyndroom laag is omdat dit niet in de familie voorkomt. Bij veel vrouwen spelen emoties een grotere rol bij de afweging, bijvoorbeeld angst dat er een andere test nodig is en er iets mis gaat met de zwangerschap. Ook de kosten en principiële overwegingen tegen abortus spelen een rol.

Bij de 20-weken echo speelt dit allemaal niet. Vrouwen zien dat als standaardzorg. Over de mogelijke gevolgen van die screening, zoals de opsporing van een ernstig aangeboren afwijking, wordt niet nagedacht.

© Nationale Zorggids