Normal_speen_baby

Een verloskundige en een gynaecoloog zijn door het regionaal tuchtcollege in Zwolle op de vingers getikt. Zowel de verloskundige als de gynaecoloog hebben een officiële waarschuwing gekregen. Beide professionals waren betrokken bij een problematische bevalling in 2012. De baby werd dood geboren. Dit meldt Skipr. 

Afgelopen vrijdag oordeelde het regionaal tuchtcollege in Zwolle over het functioneren van een verloskundige en een gynaecoloog bij een problematische bevalling in 2012. De moeder kampte onder meer met een hoge bloeddruk. Hoewel de moeder in het ziekenhuis was tijdens de bevalling ging het toch mis. De baby werd uiteindelijk dood geboren. 
 
Het tuchtcollege oordeelt dat de verloskundige niet genoeg scholing en werkervaring had om een dergelijk moeilijke bevalling uit te voeren. De verloskundige had haar eigen onbekwaamheid meer moeten onderkennen en had meer samenspraak met de gynaecoloog moeten zoeken. De gynaecoloog wordt verwijt dat zij te weinig de regie heeft genomen. De bevallende vrouw kampte met een hoge bloeddruk en de gynaecoloog heeft dit niet adequaat behandeld, vindt het tuchtcollege. De arts heeft ook te weinig de samenwerking met de verloskundige gezocht. Zowel de verloskundige als de gynaecoloog hebben een officiële waarschuwing gekregen. 
 
Het college constateert dat de vakgroep gynaecologie, en de berispte gynaecoloog in het bijzonder, nog geen stappen ondernomen hebben om nieuwe werkinstructies op te stellen voor verpleegkundigen en verloskundigen. De opleiding en borging van vaardigheden voor klinisch verloskundigen in daarnaast ook nog niet georganiseerd. 
 
© Nationale Zorggids