Normal_normal_babyvoeding

Er komen bij antidiscriminatiebureaus nog steeds klachten binnen van mensen die zeggen dat hen op grond van hun uiterlijk babymelkpoeder wordt geweigerd. Sinds oktober 2014 zijn er vijftien meldingen binnengekomen: dat brengt het totaal op 45 geregistreerde meldingen sinds april 2013, meldt de NOS. 

“We hebben ook een paar meldingen van caissières gekregen die ons vertellen dat ze als instructie meekrijgen dat er niet verkocht mag worden aan Chinezen of andere allochtonen”, zegt Predrag Vitkovic van het regionale antidiscriminatiebureau RADAR. “Dat er gehandeld wordt in babymelkpoeder weten we, maar dat betekent nog niet dat je mensen op grond van hun afkomst kunt weigeren aankopen te doen. Dat is strafbaar.”

Chinezen vertrouwen de producten uit eigen land niet meer omdat honderdduizenden baby's kampten met nierproblemen. Een klein aantal baby's stierf zelfs. Chinezen willen daarom massaal babymelkpoeder uit Europa aan hun baby geven. Door de grote vraag naar babymelkpoeder in China dreigde in Nederland zelfs een tekort. Klanten bij de Jumbo moeten bijvoorbeeld verplicht 25 euro aan boodschappen doen als ze een pak babymelkpoeder willen kopen, zodat een tekort voorkomen kan worden. De Etos en Albert Heijn hebben een maximum van één pak per klant ingesteld.

Vorige week dienden twee zaken bij het College voor de Rechten van de Mens. Een vrouw van Kaapverdische en een vrouw van Chinese afkomst zeggen te zijn gediscrimineerd bij de aanschaf van babymelkpoeder. Het College doet op 30 april uitspraak.

© Nationale Zorggids