Normal_baby_slapen_papa

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat het huid-op-huidcontact tussen ouder en baby niet onderbreken bij vervoer van de baby. Het ziekenhuis neemt deze werkwijze over uit Zweden, waar ze de baby 24 uur per dag 'buidelen'. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Bij huid-op-huidcontact is het de bedoeling dat de baby met alleen de luier aan op de blote borst of buik van de vader of moeder wordt neergelegd. Dit contact heeft bij pasgeborenen veel positieve effecten. Deze baby's hebben vaker een normale en stabiele bloeddruk, hartslag en ademhaling. Daarnaast houden zij zichzelf beter op temperatuur en hebben een constantere bloedsuikerspiegel. Ook is het belangrijk voor de binding tussen ouder en kind.

Nieuw in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is dat ook tijdens het vervoer het huidcontact tussen ouder en baby niet wordt onderbroken. Als een te vroeg geboren baby moet worden overgeplaatst naar de couveuse- of zuigelingenafdeling, dan maken de zorgverleners eerst de baby op de verloskamer bij de moeder stabiel. Als het nodig is, wordt het kind aangesloten op apparatuur. De baby wordt vervolgens met alle apparatuur overgeplaatst naar de juiste afdeling.

“Voorlopig wordt de nieuwe werkwijze aangeboden aan ouders van pasgeborenen die geen ademhalingsondersteuning nodig hebben”, zegt Trudy de Jonge van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “We stimuleren dat de baby dan op de buik van de ouder naar de betreffende afdeling vervoerd wordt. Na een half jaar wordt er geëvalueerd en gaan we kijken of we nog meer kunnen doen om het eerste contact met ouders direct na de geboorte te optimaliseren.”

© Nationale Zorggids