Logo_mumc-azm-mu-merk-print_logo

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, hebben een twee tot acht keer grotere kans om later hart- en vaatproblemen te ontwikkelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Chahinda Ghossein van het Maastricht UMC+, zo meldt dit ziekenhuis.

Ghossein, arts-onderzoeker bij de afdeling Gynaecologie, toonde in het onderzoek het verband tussen zwangerschapsvergiftiging en hartfalen aan. Ze analyseerde medische gegevens van vrouwen die tussen juni 2012 en mei 2013 een kind kregen. In die periode werden 172.000 kinderen geboren. 11.000 (6,4 procent van het totaal) kregen tijdens de zwangerschap een zwangerschapsvergiftiging.

Tijdens een zwangerschap wordt het hart van de moeder groter en groeit de diameter van de linkerhartkamer groter. Bij vrouwen met zwangerschapsvergiftiging groeit de diameter niet evenredig mee. Na een gezonde zwangerschap neemt de diameter weer af na normale proporties, maar na een zwangerschapsvergiftiging is dat niet zo. De groep vrouwen met een zwangerschapsvergiftiging hebben duidelijk een hogere bloeddruk dan vrouwen zonder zwangerschapsvergiftiging.

“Op basis van het onderzoek kan geadviseerd worden dat vrouwen met pre-eclampsie aangepaste zorg aangeboden krijgen, ook wel cardiovasculair risicomanagement genoemd”, zegt Ghossein. “In ieder geval is het aan te raden de bloeddruk regelmatig te blijven meten en is het in het licht van het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij deze vrouwen aan te bevelen om leefstijlaanpassingen door te voeren en behandeling te overwegen. Wel zal eerst het effect van vroegtijdige behandeling onderzocht moeten worden.” 

© Nationale Zorggids