Normal_lezen

Kinderen die vanaf acht maanden zijn voorgelezen in het project BoekStart scoren na vijftien maanden hoger op een woordenschattest dan baby's die niet zijn voorgelezen. Vooral temperamentvolle kinderen profiteren van het project. Dat blijk uit onderzoek van Heleen van den Burg van de Universiteit Leiden. Ze promoveert op 19 mei, meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Na 22 maanden is het verschil tussen de kinderen nog groter. Dat komt waarschijnlijk door de ontwikkeling die deze kinderen doormaken. Hun interesse in verhalen, liedjes en rijmpjes neemt toe waardoor hun woordenschat snel blijft groeien. Vooral temperamentvolle kinderen leren veel van het project, omdat zij vaker worden voorgelezen. Ouders van deze kinderen doen ook vaker mee aan het project dan ouders met kinderen die minder temperamentvol zijn.

Met het BoekStart programma worden ouders gestimuleerd om al vroeg te beginnen met voorlezen. Als een baby drie maanden oud is, ontvangen de ouders een uitnodiging om een BoekStart-koffertje op te halen bij de bibliotheek. In het koffertje zitten twee voorleesboekjes, een cd met kinderliedjes en een gratis babylidmaatschap van de bibliotheek.

© Nationale Zorggids