Normal_gelijkheid

We zijn in het familierecht doorgeschoten in ons verlangen om mannen en vrouwen en homostellen en heterostellen gelijk te behandelen. Dat zegt Wendy Schrama, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in haar oratie. Dat meldt Het Parool. 

Lesbische paren hebben bijvoorbeeld het recht hun kind ook van de niet-biologische moeder af te laten stammen. “Hierop was veel kritiek, maar van groot belang was dat de rechtsposities van ouders en kinderen van homo's gelijk moest zijn aan die van hetero's”, zegt de hoogleraar. “Toch is het voor iedereen duidelijk dat hier sprake is van een cruciaal verschil: de hetero-ouder is ook de biologische ouder, en de lesbische moeder is dat in de helft van de gevallen niet.”

Er moet in het familierecht aandacht blijven voor de verschillen, vindt Schrama. “Er lijkt een taboe te rusten op het verschil tussen situaties van hetero- en homoparen. Maar in mijn ogen is het een neutrale constatering dat het anders is. Voor deze andere groep moeten ook nieuwe mogelijkheden komen.”

© Nationale Zorggids