Normal_normal_echo_foetus

Vanaf september is het voor zwangeren mogelijk om zelf thuis een echo te maken, maar er zijn zorgen over het gebruik ervan. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP stelt daarom Kamervragen over het bedrijf Babywatcher. 

Leijten vindt dat echo's niet thuis en zonder medisch personeel gemaakt mogen worden. Ook verloskundigen hebben kritiek. Zij zetten vraagtekens bij de ultrageluidsgolven en weten niet wat die precies doen.

Via het nieuwe bedrijfje Babywatcher kunnen mensen zelf echo's maken en die vervolgens delen op sociale media. Het wordt daarom ook wel een 'pretecho' genoemd. Aanstaande ouders hoeven dan niet meer te wachten op de reguliere echo's. "Ik kan me heel goed voorstellen dat het voor toekomstige ouders geweldig is om een kijkje te nemen naar je toekomstige kindje, maar ik wil eerst weten wat de risico's zijn”, zegt Leijten. Volgens haar toont het tijdslot al aan dat de geluidsgolven kennelijk niet veilig zijn. Het apparaat mag drie keer per dag tien minuten gebruikt worden.

Raymond Bergs is de oprichter van Babywatcher en hij verdedigt zich met het argument dat hij medische en juridische experts heeft geraadpleegd. "Dit is een consumentenproduct dat voldoet aan de strengste veiligheidseisen”, zegt hij. Ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het apparaat goedgekeurd. 

© Nationale Zorggids