Normal_arie-slob

ChristenUnie-leider Arie Slob maakt zich zorgen om de invoering van de NIP-test. Minister Schippers moet nog besluiten of deze test beschikbaar komt voor alle zwangere vrouwen, maar Slob vreest dat door de test geen kinderen met het syndroom van Down worden geboren. "Welke beperking je ook hebt, ieder kind mag geboren worden", zei Slob op het partijcongres in Zwolle. "Wij willen geen Down-vrije samenleving.” Dat meldt de NOS.

Op dit moment krijgen alleen vrouwen van wie het kind een verhoogd risico heeft op het syndroom van Down, Patau of Edwards de test aangeboden. Het risico op een miskraam wordt door de test niet verhoogd. Bij de vlokkentest of een vruchtwaterpunctie is er wel een verhoogd risico.

De actiegroep 'Andersnietminder' biedt morgen een petitie met meer dan 40.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan.  "Kinderen met het Downsyndroom wegselecteren past niet in een gezonde samenleving", vinden zij. Volgens hen breken negen van de tien vrouwen de zwangerschap af na een positieve test.

© Nationale Zorggids