Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

Er zijn weinig vrouwen die gebruik maken van de mogelijkheid om hun eicellen te laten invriezen. Slechts de helft van de ivf-klinieken in Nederland vriest eicellen in op sociale indicatie. De belangstelling voor deze behandeling is namelijk klein, meldt De Volkskrant. 

In 2011 gaf de toenmalig minister van Volksgezondheid toestemming aan dertien klinieken om eicellen te laten invriezen, bedoeld voor alleenstaande vrouwen vanaf dertig jaar met een kinderwens. Via ivf kunnen deze wensmoeders de eicellen later gebruiken om een kind te krijgen. De kwaliteit van de eicellen neemt echter af als het ouder wordt.

De meeste vrouwen laten hun eicellen invriezen bij het AMC in Amsterdam. In 2014 ondergingen 99 vrouwen deze behandeling, het jaar ervoor 187. Het Erasmus MC hielp zestien vrouwen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven deed dat bij twee vrouwen en het Isala Fertiliteitscentrum behandelt een paar vrouwen per jaar. Een mogelijk struikelblok zijn de hoge kosten: vrouwen moeten duizenden euro's zelf betalen als ze een dergelijke behandeling ondergaan.

Van de acht academische ziekenhuizen, verwijzen er vier door naar andere ziekenhuizen vanwege de geringe belangstelling. Het Universitair Medisch Centrum Groningen is de meest kritische over het invriezen van eicellen. “In een tijd van beperkte mankracht en middelen geven we prioriteit aan vruchtbaarheidsproblemen met een medische oorzaak”, zegt een woordvoerster. “Er is een ingrijpende behandeling nodig en de kans op zwangerschap is beperkt. Hoeveel vrouwen gaan hier gebruik van maken en hoeveel kinderen levert dit op?”

© Nationale Zorggids