Normal_babyfles2353
Het St Antonius Alnatal ziekenhuis en het Rijnstate Ziekenhuis overtreden allebei de WHO-UNICEF code voor borstvoeding. De Stichting Zorg voor Borstvoeding overweegt nu om de borstvoedingscertificaten van de ziekenhuizen in te trekken. De ziekenhuizen gebruiken flesjes met daarop reclame voor kunstmatige babyvoeding. Dit meldt NU.nl. 
Televisie-programma De Monitor trok aan de bel over de reclame op de kraamafdelingen van de ziekenhuizen. De ziekenhuizen geven flesjes aan moeders die melk kolven met daarop een sticker van het merk Nutrilon of Hero. Dit is in strijd met de richtlijn van de World Health Organization (WHO). De Stichting Zorg voor Borstvoeding is verantwoordelijk voor de certificering. Zij schrijft: “De WHO-code, maar ook de Warenwet Zuigelingenvoeding, geeft duidelijk aan dat reclame voor kunstmatige zuigelingenvoeding niet gericht mag zijn op moeders. Sponsoring binnen de gezondheidszorg is een gegeven. Deze reclame mag echter de ouders niet bereiken.” Dit houdt in dat kunstvoeding wel gegeven mag worden, maar dat het niet actief gepromoot mag worden. Aangezien de code een onderdeel is van het WHO-UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding, driegen de beide ziekenhuizen hun borstvoedingscertificaat te verliezen. 
 
De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen laat in een reactie weten het nieuws te betreuren. "Promotiemateriaal voor kunstvoeding hoort niet thuis in de gezondheidszorg,” aldus de vereniging. “Moedermelk kan afgekolfd worden in neutrale, merkloze, steriele potjes. "
 
Zowel het St Antonius als het Rijnstate Ziekenhuis laten in een reactie weten dat zij de flesjes met de stickers gebruiken om zo kosten te besparen.
 
© Nationale Zorggids