Normal_download__2_

Ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken in Nederland staan deze week stil bij het wonder van de geboorte. Op woensdag was het de ‘Dag van de Geboorte’. Het Fonds Gezond Geboren houdt ter ere van deze dag de hele week een ludieke actie. Doelstelling van het fonds is om sterfte en ziekte van baby’s vóór, tijdens en vlak na de geboorte tegen te gaan. Het fonds richt zich op het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek, het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technieken en op voorlichting. Dit meldt het fonds.

In Nederland worden iedere dag 500 kinderen geboren. Dagelijks overlijden vier baby’s als gevolg van groeivertraging, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Meer dan 1.400 baby’s per jaar. Ook worden er dagelijks baby’s geboren met een handicap of ziekte. Volgens de initiatiefnemers van het Fonds Gezond Geboren is dat onacceptabel en is het tijd voor actie. Naar hun schatting is een kwart van de babysterfte is te voorkomen. 

Gezond Geboren werft fondsen om meer wetenschappelijk onderzoek en educatieve programma’s mogelijk te maken. De focus ligt daarbij op het voorkomen van groeivertraging, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. Zeker nu de overheid bezuinigt op de budgetten voor onderzoek, is het noodzakelijk om daarvoor een beroep te doen op de samenleving. Op die manier kunnen aanstaande ouders, ouders en grootouders opkomen voor ongeborenen die dat immers zelf niet kunnen. En kunnen mensen hun dankbaarheid vertalen in steun om de gezondheid van toekomstige generaties te bevorderen.

Op meerdere plekken werd woensdag stilgestaan bij de geboorte. Het fonds organiseerde een ludieke actie om donaties te werven. Onder andere het Erasmus MC, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, het LangeLand Ziekenhuis, en het LUMC deden mee aan deze actie. Dit jaar deelt het fonds in de week van de Nationale Dag van de Geboorte babymutsjes uit aan kersverse ouders in ziekenhuizen en poliklinieken waar hun kindje zojuist ter wereld is gekomen. 

© Nationale Zorggids