Normal_doorknippennavelstreng

Stamcellen uit het navelstrengbloed van pasgeboren baby’s kunnen het leven van patiënten met leukemie of andere vormen van kanker verbeteren of zelfs redden. Sanquin heeft daarom een serie gemaakt over navelstrengbloeddonatie. "Aan de hand van het verhaal van patiënten leggen we uit hoe een navelstrengbloeddonatie in zijn werk gaat", aldus Robert Heckert, woordvoerder Sanquin bloedvoorziening, zo meldt de organisatie. 

Heckert: "Het bijzondere proces waarin een pasgeboren baby het leven van een zieke patiënt kan redden, willen we nog meer onder de aandacht brengen."

In verschillende delen vertellen een moeder, verpleegkundige en patiënt elk hun eigen bijzondere ervaring. Naast de drie persoonlijke verhalen, zijn ook enkele korte video’s gemaakt waarin meer wordt uitgelegd over het proces. Hierin wordt onder andere verteld hoe navelstrengbloed patiënten kan helpen en hoe een afname in de praktijk gaat. In de eerste video is te zien hoe een moeder en baby worden gevolgd die navelstrengbloed doneerden. De tweede video vertelt het verhaal van een voormalig leukemiepatiënt die dankzij een transplantatie weer een gezond leven leidt. In de derde video is te zien hoe een verpleegkundige van Sanquin bij bevallingen aanwezig is om navelstrengbloed af te nemen. De video's zijn te vinden op het YouTubekanaal van Sanquin. 

© Nationale Zorggids