Normal_normal_echo_foetus

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt online verkocht aan Nederlandse vrouwen. Kamerlid Dik-Faber van de CU heeft hier Kamervragen over gesteld. Minister Schippers van Volksgezondheid reageert in een Kamerbrief op vragen over de prenatale test die kan vaststellen of de foetus het syndroom van Down, Pautau of Edwards heeft. 

De NIPT is een zeer betrouwbare manier om foetussen te screenen op chromosoom-abnormaliteiten. De NIPT is momenteel in Nederland alleen verkrijgbaar voor vrouwen die een hoog risico lopen op het krijgen van een kind met het downsyndroom. Althans, dat is de bedoeling. Maar op de website bloedwaardentest.nl wordt de NIP-test aangeboden aan iedereen die de test wil kopen. De Christen Unie stelde hier kamervragen over.
 
Officieel is bepaald dat de NIPT alleen via acht universitaire medische centra aangeboden wordt. Volgens de CU is het aanbieden van de NIPT buiten de universitaire centra in strijd zijn met de Wet op het bevolkingsonderzoek (Wbo). Minister Schippers wil hier echter geen uitspraak over doen. Zij schrijft: “De website bloedwaardentest.nl is bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld als mogelijke overtreding van de Wbo. Ik wacht de uitkomst van het onderzoek van de IGZ over deze melding af. In haar onderzoek neemt IGZ ook de relatie met U-Diagnostics mee.”
 
U-diagnostics is het laboratorium waar het bloed van zwangere vrouwen wordt afgenomen ten behoeve van de NIPT. Er is mogelijk een verband tussen dit laboratorium en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. “Of er een link is tussen het UMCU en U-Diagnostics inzake NIPT, zal uit het onderzoek van de IGZ moeten blijken,” schrijft Schippers. De minister weet niet hoe de website in het werk gaat en zij heeft ook geen cijfers over het aantal testen dat verkocht is.
 
© Nationale Zorggids