Normal_moeder

Vanaf vandaag krijgen alle baby’s op de afdeling neonatologie van het VUmc in Amsterdam moedermelk. Als de eigen moeder van de baby de melk niet kan geven, dan is er een donor beschikbaar. Dat meldt De Telegraaf. 

Het Amsterdamse ziekenhuis startte vier jaar geleden met een moedermelkbank. De doelstelling van de Nederlandse Moedermelkbank is het verstrekken van donormelk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt. Het ziekenhuis is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren kinderen moedermelk kunnen krijgen.

Te vroeg geboren baby’s hebben baat bij moedermelk, omdat ze zich beter ontwikkelen dan lotgenoten die kunstvoeding krijgen. Door moedermelk krijgen ze minder vaak een ernstige darmontsteking en minder infecties. Helaas kan niet iedere moeder moedermelk leveren.

Voor de moedermelkbank levert een sterk afwisselende groep van 25 moeders melk. Deze vrouwen zijn net bevallen en hebben meer melk dan hun eigen kindje nodig heeft.

© Nationale Zorggids