Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

De Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), GGD Hollands Midden, Soa Aids en TNO zijn een voorlichtingstraject over gezond zwanger worden gestart. Het project richt zich op MBO-leerlingen. Onder deze jongeren is de grootste gezondheidswinst te halen als het gaat om kennis over niet of wel én gezond zwanger worden, aldus de KNOV.

Het project richt zich op het bewust maken van de jongeren over hun rol om in de toekomst gezond zwanger te worden. Preconceptiezorg en seksuele gezondheid komen onder meer aan bod. Verloskundigen hebben een voorlichtingsles ontwikkeld speciaal voor MBO-leerlingen. Eind oktober is er in Leiden een pilot gestart met het project. 
 
Via het project willen verloskundigen de leerlingen voorzien van persoonlijke informatie en advies over kennis omtrent het zwanger worden (wel of niet doen?) en over gezond zwanger worden. “Verloskundigen willen deze jongeren al vroeg in hun leven bewust maken van het feit dat het belangrijk is – wanneer ze besluiten ouders te willen worden – dat ze gezond leven voor het toekomstige kind,” verklaart de KNOV. Er is daarbij gekozen voor MBO-leerlingen omdat hier de grootste winst te behalen valt. De leerlingen zijn tussen de 16 en 22 jaar oud. Gemiddeld worden de vrouwen uit deze groep op hun 25ste zwanger van hun eerste kind. 
 
Naast een algemene voorlichting bestaat het project ook uit de website nietofwelzwanger.nl en YouTube filmpjes. Op de website kunnen de jongeren informatie vinden die nu belangrijk voor hen is. Wanneer ze besluiten zwanger te worden kunnen ze deze informatie terugvinden om hen te helpen in hun keuzes. 
 
© Nationale Zorggids