Normal_baby_-_moeder

In Groot-Brittannië is het al bijna mogelijk dat baby's uit drie ouders worden geboren. Dit zou volgens artsen een wereldprimeur zijn en dé oplossing voor honderden vrouwen met een erfelijke ziekte. Dat meldt RTL Nieuws. 

Volgens hoogleraar genetica Bert Smeets zal het binnen een paar jaar ook in Nederland mogelijk zijn dat er een 'bouwpakketbaby' wordt geboren. Via deze techniek geven vrouwen met een erfelijke stofwisselingsziekte hun ziekte niet meer door aan hun kinderen.

Smeets: "Simpel gezegd werkt de celkerntransplantatie als volgt: de donormoeder geeft eicellen af. Daar halen artsen de eicelkern uit. Die eicelkern zetten ze in de eicel van de echte moeder. Daardoor worden de organellen waarin de erfelijke ziekte zit niet overgedragen aan de baby en wordt die dus gezond geboren."

Volgens de Nederlandse wet is het al toegestaan om een baby uit drie ouders te verwekken. Volgens Smeets hebben Nederlandse artsen de techniek nog niet onder de knie. Maar als deze artsen naar Engeland worden gestuurd om zich te laten bijscholen, kan de techniek snel in Nederland worden toegepast. 

© Nationale Zorggids