Normal_zwanger_zwangerschap

MBO-scholieren kunnen persoonlijke informatie en advies krijgen over seksuele gezondheid en preconceptiezorg. Er is een speciaal ontwikkelde online keuzehulp gelanceerd: nietofwelzwanger.nl. Dat meldt FMT Gezondheidszorg. 

De pilot met de keuzehulp is vorige week van start gegaan. Bij MBO-scholieren is veel winst te halen als het gaat om kennis over gezond zwanger worden. TNO (Nederlandse organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek) en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) ontwikkelden dit nieuw interactieve lesprogramma waarmee verloskundigen op diverse scholen rondom Leiden les gaan geven en praten over gezond zwanger worden, anticonceptie, SOA’s en tienerzwangerschappen. 

Uit eerder onderzoek van deze organisaties bleek dat jongeren onvoldoende op de hoogte zijn van hun rol in gezond zwanger worden. Verloskundigen hopen de jongeren bewust te maken van het feit dat, als ze vader of moeder willen worden, gezond moeten leven voor het aanstaande kind. Dat kan gedaan worden door bijvoorbeeld gezond te eten, niet te roken en geen alcohol te drinken.

Door de scholieren te wijzen op de online keuzehulp wordt de kans op een gezonde zwangerschap groter. 

© Nationale Zorggids