Normal_couveuse_baby

Vandaag is het Wereld Prematuren Dag. In veel Nederlandse ziekenhuizen zullen waslijntjes te zien zijn waarmee aandacht wordt gevraagd voor één op tien baby’tjes die te vroeg en veel te klein geboren worden. Ook kleuren enkele Nederlandse gebouwen paars, de kleur van prematuren.

Op 17 november, Wereld Prematuren Dag, wordt aandacht gevraagd voor de problemen rond vroeggeboorte. In Nederland worden jaarlijks 15.000 baby's te vroeg geboren. Dit zijn zeshonderd kleuterklassen vol. Ongeveer 1.000 baby's per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.
 
Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby's. De Samenwerkende Ouders van Couveusekinderen (SOCK) willen Wereld Prematuren Dag dit jaar groots vieren. In Nederland kleuren onder andere de Hofpleinfontein in Rotterdam, Kasteel Huize Heyendaal in Nijmegen, kiosken in Veldhoven en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam, paars voor prematuren. De ouders van couveusekinderen die deze week op couveuse- en de NICU (intensive care)- afdelingen liggen, krijgen een (paars) pakketje met presentjes o.a. een handig couveusedagboek en tijdschrift ‘Kleine Maatjes’. Ook is er op deze afdelingen een speciale fotograaf van stichting Early Birds fotografie aanwezig die mooie foto’s van de kindjes kan maken. 
 
© Nationale Zorggids