Normal_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Zorgaanbieders in de geboortezorg werken steeds meer samen in het aanbieden van integrale zorg aan zwangere vrouwen. In alle regio's van het land zijn er samenwerkingsverbanden tussen verloskundigen, kraamverzorgenden en gynaecologen. Dit constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Quickscan Integrale Geboortezorg.

De doelstelling binnen de geboortezorg is om de zorg van verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden naadloos op elkaar aan te laten sluiten door een goede samenwerking tussen de eerstelijns en tweedelijns zorgaanbieders. De geboortezorg bevindt zich middenin de overgang naar een integrale organisatie van de zorg. 
 
Ook op financieel gebied werken partijen aan een integrale bekostiging van het hele zorgtraject. Verzekeraars kunnen dan geboortezorg in een totaalpakket tegen één integraal tarief bij een samenwerkingsverband inkopen. De minister heeft aangekondigd dat in 2017 één integraal tarief voor geboortezorg wordt ingevoerd, als keuzemogelijkheid naast de reguliere bekostiging.
 
De Quickscan laat zien ten welke problemen de regio's aanlopen die in de overgang naar integrale bekostiging zitten. De succesfactoren hierin kunnen dienen als voorbeeld voor  de regio's die nog nu niet zo ver zijn. De zorgaanbieders daar moeten goede afspraken kunnen maken over de zorginhoudelijke en financiële samenwerking, voor zij de zorg voor één integraal tarief moeten aanbieden. 
 
© Nationale Zorggids