Normal_zwanger_zwangerschap

Baby's die in het weekend worden geboren, hebben een grotere kans om te sterven dan baby's die midweeks ter wereld komen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Imperial College Londen, meldt NewScientist. 

De onderzoekers analyseerden het aantal sterfgevallen tussen 2010 en 2012. Daaruit bleek dat van maandag tot en met vrijdag 6,5 per duizend pasgeborenen sterven. Op zaterdag en zondag is dat 7,1 per duizend geboortes. “Het klinkt misschien weinig, maar het is wel significant”, zegt hoofdonderzoeker William Palmer. Wanneer er wordt gekeken per dag, dan is dinsdag de dag waarop de minste baby's overlijden, donderdag sterven de meeste pasgeborenen.

Bevallen in het weekend lijkt ook niet goed te zijn voor moeders. Zij kregen iets vaker infecties, van 8,2 per duizend bevallingen door de week tot 8,7 per duizend in het weekend. Ook is er meer kans op het uitscheuren van het perineum. Volgens Palmer lijkt dit verband te houden met een gebrek aan artsen in het weekend.

Palmer en zijn collega's zeggen dat er meer onderzoek nodig is om te kijken wat de oorzaak is van het verschil in sterfterisico. 

© Nationale Zorggids