Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Ondanks de stijging van het aantal keizersneden en kunstverlossingen door mogelijk zuurstoftekort bij een geboorte, is het aantal kinderen dat overlijdt aan zuurstoftekort niet afgenomen. Sabine Ensing van het AMC concludeert daarmee in haar proefschrift dat zorgverleners meer handvatten nodig hebben om een goede inschatting van een dergelijke ingreep te maken en sterfte te voorkomen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Ensing benoemt in haar proefschrift diverse risicofactoren en ontwikkelde een model waarmee het risico op zuurstoftekort bij geboorte beter voorzien kan worden. Hierbij wordt het risico op zuurstofgebrek afgezet tegen het risico op een interventie bij een moeizame bevalling. Het model kan ondersteuning bieden bij gesprekken die zorgverleners hebben met zwangere vrouwen, maar ook bij onverwachte ingrepen tijdens de bevalling.

Dankzij de onderzoeksresultaten kunnen artsen beter voorspellen welke vrouwen een verhoogd risico hebben op bevalling waarbij zuurstoftekort optreedt. Hoe eerder de risico's worden herkend, hoe beter de zorg kan worden afgestemd. Uiteindelijk kan dit leiden tot een daling van het aantal kinderen met korte- en langetermijneffecten die optreden na zuurstoftekort bij de geboorte. 

©Nationale Zorggids