Normal_neurologie-hersenen

De Universiteit Utrecht en het UMC starten een groot hersenonderzoek onder kinderen. Hiervoor worden duizenden kinderen en zwangere vrouwen in de provincie Utrecht uitgenodigd. Bij een deel van de kinderen begint het onderzoek al ver voor de geboorte. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Bij twintig en dertig weken zwangerschap worden er al foto's gemaakt van de hersenen van het ongeboren kindje. Na de geboorte wordt het onderzoek voortgezet, dat naar verwachting tien jaar zal duren. De onderzoekers willen een beeld krijgen van de ontwikkeling van kinderen in alle leeftijdscategorieën, daarom doen er dus ook kinderen van acht en tien jaar mee.

Het doel van het onderzoek is de zorg voor kinderen met gedragsproblemen te verbeteren. "Kinderen staan in onze maatschappij steeds meer onder druk. Beter begrijpen waarom aanpassen soms moeilijk is, maakt dat we kinderen beter kunnen helpen'', zegt Chantal Kemner, hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie en hoofdonderzoeker van de Universiteit Utrecht en het UMC. "Een van de bepalende factoren is mogelijk de ontwikkeling van de hersenen. Wil je daar meer over weten, dan is het belangrijk om daar voor de geboorte al naar te kijken en metingen te doen.''

Het hersenonderzoek is een belangrijk deel van de YOUth-studie. Mensen die meer informatie willen kunnen terecht op de website van het project. 

© Nationale Zorggids