Normal_potatoes-179471_960_720

Vrouwen die te veel aardappels eten voordat ze zwanger zijn, hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes dan vrouwen die geen tot weinig aardappels eten, blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. Een portie aardappelen per week vergroot de kans al met 20 procent. Dat meldt NU.nl.

In het onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal staat dat vijf porties of meer per week leidt tot 50 procent meer kans op zwangerschapsdiabetes. Wanneer vrouwen twee porties minder aardappelen per week aten en dit verruilden voor bijvoorbeeld erwten, bonen of linzen, werd de kans op de conditie 12 procent minder. “We hebben gevonden dat een hogere pre-zwangerschapsconsumptie van aardappelen wordt geassocieerd met zwangerschapsdiabetes, zelfs na correctie van andere hoge risicofactoren”, zegt Cuilin Zhang, auteur en dokter bij het Nationale Instituut van Gezondheid. Vervanging van de aardappelen verlaagt het risico.

De hoge hoeveelheid zetmeel in de aardappelen zorgt volgens de onderzoekers voor een piek in glucose. Deze piek veroorzaakt de diabetes. De kans op diabetes Type 2 later in het leven wordt ook door het eten van aardappelen vergroot. De onderzoekers bestudeerden gedurende tien jaar 15.000 vrouwen.

©Nationale Zorggids