Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Ondanks kritiek van minister Van der Steur van Justitie en Veiligheid, gaat de vondelingenkamer in het Isala Ziekenhuis in Zwolle later dit jaar toch open. De minister vindt het geen goed idee dat het ziekenhuis een plek aanbiedt waar moeders hun (pasgeboren) baby kunnen achterlaten. Dit meldt De Stentor.

Van der Steur liet in een brief weten de opening van de vondelingenkamer in het Isala Ziekenhuis niet wenselijk te vinden. De opening van deze kamer (ookwel babyluikje) vindt in de loop van dit jaar plaats. Het ziekenhuis heeft de zorgen van de minister aangehoord, maar heeft besloten de plannen voor opening door te zetten.

Het is voor ziekenhuizen niet strafbaar om vondelingenkamers te openen en te behouden. In een verklaring schrijft het ziekenhuis dat zij een alternatief willen bieden voor vondelingen die nu onbeschermd worden achtergelaten. “Wij gaan voor het recht om te leven.” Volgens het ziekenhuis zijn er vrouwen die uit angst voor repercussies niet naar de hulpverlening stappen. Het ziekenhuis ziet het als zijn verantwoordelijkheid om deze vrouwen tegemoet te komen.

Vondelingenkamers- of luikjes komen in Nederland slechts in een paar steden voor. Moeders hebben de mogelijkheid om hun kind op een veilige locatie achter te laten wanneer zij zelf niet meer voor de baby kunnen zorgen. Hierdoor hoeft de baby niet in de openlucht ter vondeling worden gelegd.

Later dit jaar zal het onderwerp besproken worden in de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Dezelfde Kamercommissie had minister Van der Steur gevraagd te reageren op de opening van de vondelingenkamer in Zwolle.

© Nationale Zorggids