Normal_edith_schippers_4

Minister Schippers van Volksgezondheid roept Curaçao, Sint-Maarten en Aruba op meer te doen om verspreiding van het zika-virus te voorkomen. De bewindsvrouw beweert dat Bonaire, Saba en Sint-Eustatius al voldoen aan allerlei internationale regels, maar dat kan op drie andere eilanden nog beter. Dat meldt de NOS. 

Gisteren liet het RIVM weten dat er iemand op Curaçao besmet is geraakt met het virus. Het is echter nog niet bekend om wie het gaat en of het om een zwangere vrouw gaat. De ziekte wordt overgebracht door steekmuggen in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika.

Schippers: "We helpen waar we kunnen, maar de eilanden moeten echt werk maken van muggenbestrijding; dat is het beste wat je kunt doen." Schippers herhaalde het advies aan zwangere vrouwen om niet op reis te gaan naar de zika-gebieden. En als dat wel moet, dan is het verstandig om lange kleding te dragen en goed in te smeren met muggenwerende middelen.

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt. Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. 

© Nationale Zorggids