Normal_strand_zwemmen_vakantie_weer

Ondanks de berichtgeving over het zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Europa en de Nederlandse Antillen, lijken Nederlandse reizigers zich hier niet druk om te maken. Nederlandse reisbureaus krijgen weinig meldingen van bezorgde reizigers. De mensen die wel bellen zijn vooral zwangere vrouwen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Reisorganisatie Thomas Cook merkt dat mensen zich goed laten inlichten door het RIVM. Wanneer een zwangere vrouw het toch niet aandurft om de reis te maken, wordt per geval bekeken of de vakantie kan worden omgeboekt. Reisbureau TUI zegt diverse mensen met zorgen te hebben gesproken. “Het gaat vooral om bezorgde zwangere vrouwen. We snappen dat sommige mensen angstig zijn. Vrouwen met een zwangerschapsverklaring kunnen kosteloos omboeken naar een andere bestemming”, zegt een woordvoerder van TUI. De reisbureaus houden het nieuws van het RIVM goed in de gaten, ook krijgen ze informatie van de reisleiding op locatie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het nieuws van het RIVM ook nauwlettend in de gaten. Op basis hiervan brengt het een reisadvies uit. “Wij gaan zelf niet over de gezondheidsrisico's”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Er is vooralsnog geen officieel negatief reisadvies afgegeven. Wel adviseert het RIVM zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens die op reis willen om contact op te nemen met een arts.

Tot op heden is er op Curaçao slechts één persoon besmet geraakt met het zikavirus, zo meldde het RIVM vorige week donderdag. In Nederland hebben twaalf personen de ziekte, het virus hebben ze in Suriname opgelopen. Als reactie hierop heeft minister Schippers van Volksgezondheid aangegeven dat de Nederlandse Antillen de mugbestrijding moet aanscherpen. 

©Nationale Zorggids