Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Met een gemakkelijk herkenbaar bordje moeten vrouwen in heel Europa binnenkort een rustig plekje kunnen vinden om borstvoeding te geven. Dat is het initiatief van Kroatische Europarlementariër Marijana Petir. Twee van haar Nederlandse collega's ondersteunen dit initiatief. Dat meldt het het Algemeen Dagblad.

Petir verzamelt momenteel handtekeningen bij haar Europese collega's. “Ons plan past prima in het Europese streven om obesitas tegen te gaan. Dat begint al met goede voeding van de baby”, zegt de Kroatische. Ze wil graag speciale plekjes voor moeders in pompstations, postkantoren, banken, winkels, restaurants en musea waar zij rustig borstvoeding kunnen geven. Deze plekken worden dan gemarkeerd met een pictogram, de Europese borstvoedingsster.

Peter van Dalen van de ChristenUnie en Annie Schreijer van de CDA onderschrijven het initiatief. “Het kost bijna geen geld, het is gezond en het bevordert de weerstand van kinderen”, aldus de politici.

Europees voorzitter Mark Rutte krijgt dit plan binnenkort ook te zien. Maar hij is doorgaans voor minder Europa dan voor meer Europa. Van Dalen is dat ook, maar maakt in dit geval een uitzondering. Met zo'n kleine uitgave kan men volgens hem kapitalen verdienen op de gezondheidszorg. Baby's die met moedermelk worden gevoed zijn later sterkere en gezondere volwassen. Dat is voor Van Dalen een goede reden om bepaalde principes los te laten. 

©Nationale Zorggids