Normal_zwanger_buik

Vrouwen die na hun veertigste zwanger worden, hebben een grotere kans op een beroerte dan vrouwen die voor hun veertigste een kind krijgen. Na hun veertigste hebben ze 60 procent meer kans op een beroerte. Ook verhoogt het risico op andere hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Minnesota. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers bestudeerden twaalf jaar lang 72.221 vrouwen en vergeleken de gezondheid van vrouwen met een kind voor en na hun veertigste. Oudere moeders hebben 70 procent meer kans om te overlijden door hart- en vaatziektes later in hun leven. De kans dat een vrouw boven de veertig een beroerte krijgt door inwendige bloedingen is zelfs twee keer groter en het risico op een hartaanval is 20 procent hoger. 

Dat oudere vrouwen een hoger risico lopen is eventueel te verklaren doordat oudere vrouwen bij zwangerschap meer kans hebben op diabetes, hoog cholesterol of een hoge bloeddruk. “We wisten al dat oudere vrouwen een grotere kans hadden op  tijdens hun zwangerschap. Nu weten we ook dat er langetermijnrisico's zijn”, zegt professor en onderzoeker Adnan Qureshi. 

©Nationale Zorggids