Normal_keizersnee_operatie_baby

Bij vrouwen met een geplande vroeggeboorte van een kind in stuitligging is het beter om een keizersnede uit te voeren. Dit vermindert het sterfterisico en het risico op een ziekte of handicap in vergelijking met een gewone geplande bevalling, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Lester Bergenhenegouwen van de Universiteit van Amsterdam. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Bij premature bevalling van een tweeling of drieling heeft onderzoeker Bergenhenegouwen niet kunnen bewijzen dat een keizersnede het risico op sterfte, ziekte of handicap vermindert. Verder ondervond de onderzoeker dat verloskundigen op dit moment onvoldoende gebruik maken van de Perinatale Registratie Nederland (PRN). De beschikbare gegevens moeten dienen als spiegel voor de verloskundige zorg.

Bergengenhouwen voerde een zestal onderzoeken uit waarin de relatie tussen de bevallingswijze en optimale uitkomst van moeder en kind de belangrijkste kernpunten zijn. Het effect van de bevallingswijze op een eventuele toekomstige zwangerschap is ook in het onderzoek meegenomen. Gebruikte data komt uit de PRN en dateert van vijftien jaar terug. 

©Nationale Zorggids