Normal_zwanger_zwangerschap

Ouders van een kind dat voor de geboorte overlijdt krijgen alleen een akte van een levenloos geboren kind. Voor sommigen is het onbegrijpelijk dat doodgeboren kinderen niet in de Basisregistratie Personen (BRP) worden ingeschreven. Dit meldt NOS.

Het dochtertje van Natasja Geyteman overleed voor haar geboorte. Zij ontving nooit een geboorteakte. Voor Natasja is het een pijnlijk besef dat haar dochter nergens in de registers te vinden is. Daarom heeft zij samen met Jeannette Rietberg een petitie opgestart om ervoor te zorgen dat doodgeboren kinderen worden opgenomen in de BRP. Volgens hen worden deze kinderen dan pas echt erkend. Inmiddels hebben bijna 81.000 mensen de petitie ondertekend.

“Kinderen die kort na de geboorte overlijden, krijgen een geboorteakte. Wij vinden dat kinderen die voor de geboorte sterven die ook moeten krijgen”, zegt Geyteman. De PvdA en D66 steunen het initiatief.

Parool-columniste Roos Schlikker heeft eerder aandacht gevraagd voor dit probleem. Volgens haar biedt een wettelijke erkenning van hun levenloos geboren kind veel staan aan ouders. Hier is Geyteman het mee eens, een kind verdient een geboorteakte én een overlijdensakte. “Als moeder weet je wie er bij je gezin hoort. Ons dochtertje is niet meer bij ons. Toch wil ik mijn twee andere kinderen graag meegeven dat ze nog een zusje hebben gehad”, aldus Geyteman. Inmiddels heeft minister Plasterk van de PvdA de initiatiefneemsters van de petitie samen met Roos Schlikker uitgenodigd voor een gesprek. 

©Nationale Zorggids